Home

Nieuws

Britten willen meer flexibiliteit in plannen vergroening GLB

Londen – De Britse minister voor plattelandszaken Caroline Spelman wil dat de door EU-commissaris Ciolos voorgestelde vergroening van het gemeenschappelijk landbouwbeleid flexibeler wordt opgezet. Met een ’menu aan opties’ moeten lid-staten meer mogelijkheden krijgen om zelf milieuplannen en -maatregelen voor de landbouw op te stellen.

Ciolos wil voor 30 procent van de toekomstige toeslagrechten de eis stellen dat boeren voldoen aan een algemene ’groene’ maatregel. Spelman vreest dat zo’n gelijk systeem voor alle boeren onvoorziene gevolgen gaat hebben gezien de grote variatie in geografische en andere omstandigheden binnen de Europese Unie. Ze denkt ook dat een meer op maat gemaakt systeem grotere voordelen voor de natuur en het milieu heeft. ’’Bij de voorstellen van de Commissie ontbreekt het aan ambitie en krijgt de belastingbetaler geen waar voor z’n geld.

We zullen sterke druk uitoefenen om veel meer flexibiliteit in te bouwen.” Spelman’s ambtenaren werken zelf al aan een lijst van mogelijke opties die de minister te zijner tijd in Brussel op tafel wil leggen. Daarbij hoopt de Britse minister ook op steun van gelijkgezinde collega’s in andere EU-landen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.