Home

Nieuws

Britse eierproducenten stappen naar de rechter

Londen – De British Egg Industry Council (BEIC), de koepelorganisatie voor de Britse eierindustrie, stapt naar de rechter omdat het plattelandsministerie Defra weigert een eenzijdig invoerverbod voor sinds 1 januari illegale eieren uit legbatterijen af te kondigen.

Volgens de BEIC heeft de regering ’de wet verkeerd geïnterpreteerd’ en kan Londen wel degelijk zelf een invoerban invoeren.

De BEIC strijdt al maanden met de overheid over de maatregelen die mogelijk zijn om illegale eieren uit het land te houden. De organisatie wijst er daarbij steeds op dat Britse eierproducenten bijna een half miljard hebben geïnvesteerd in verbetering van hun bedrijven om aan de nieuwe EU-regels te voldoen. Desondanks worden ze nu geconfronteerd met de invoer van eieren uit landen waar die regels niet tijdig zijn ingevoerd.

De BEIC heeft Defra in eerste instantie formeel geïnformeerd dat het het uitblijven van een invoerverbod bij de rechter gaat aanvechten. ”Wij veroordelen de invoer van illegale batterij-eieren en daarvan gemaakte producten in Groot-Brittannië,” aldus de organisatie. De BEIC vraagt Defra haar besluit beter juridisch te onderbouwen maar daarnaast vooral ’haar huidige positie dat de overheid niets kan doen tegen de invoer van illegale eieren nog eens in ogenschouw te nemen’.

Of registreer je om te kunnen reageren.