Home

Nieuws

Bric-landen nog ver achter

Oxford - Europa en de Verenigde Staten blijven nog wel even de agrarische grootmachten van de wereld. Maar er zijn duidelijk kwetsbare plekken. Dat blijkt uit een Britse studie.

In een door de onderzoekers opgestelde ‘power index’ scoren de traditionele grootmachten EU en VS vooral hoog op de gebieden handel, bedrijven en politiek. Driekwart van de wereldgraanhandel is in handen van slechts vier bedrijven. Dergelijke grote, dominante bedrijven hebben hun hoofdkwartieren vooral in Europa en de VS. De op één na grootste Braziliaanse suikerproducent is in Franse handen.

Een andere bron van invloed is wereldhandelsorganisatie WTO. Volgens het onderzoek is er via de WTO een sterke relatie tussen economische invloed en politieke macht. Maar juist hier staat de dominantie van het Westen wel op het spel. De Europese Unie is het zwakst als het gaat om natuurlijke hulpbronnen en mineralen. Daartegenover gaan de gevolgen van de klimaatverandering juist weer deels aan de EU voorbij.

Hoewel de positie van EU en de VS onder druk komt te staan van opkomende landen zoals China en Brazilië, verwachten de onderzoekers de komende tien jaar nog geen wezenlijke verandering in de machtsverhoudingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.