Home

Nieuws 440 x bekeken

Bloemist loopt zeldzame zoönose op

Bilthoven – Bij een 71-jarige bloemist uit het zuidwesten van het land is tularemie (konijnenkoorts) vastgesteld. Dat meldt het RIVM.

Tularemie, ook bekend als de konijnenkoorts, is een bacteriële zoönose - een ziekte die van dier op mens wordt overgebracht - die wordt veroorzaakt door de bacterie Francisella tularensis. Infecties vinden voornamelijk incidenteel plaats, rechtstreeks door besmettingsbronnen van dierlijke oorsprong of indirect via vliegen en teken of via oppervlaktewater.

De betrokken GGD heeft vooralsnog geen duidelijke bron bij de patiënt kunnen achterhalen. De bloemist staat door zijn werk in contact met snijbloemen uit de hele wereld, maar kan zich tijdens het werk geen insectenbeet herinneren. Ook op de bloemenveiling zijn geen andere medewerkers met klachten bekend.

De patiënt heeft een hond, maar is niet gebeten of gekrabd. Ook heeft hij geen contact met (wilde) dieren. Hij is gedurende de incubatietijd niet in het buitenland geweest. Hij heeft wel kort voor het ontstaan van klachten op een bootje gevaren in een natuurgebied elders in het land, waar hij meerde malen is gestoken door insecten.

Tularemie is een lokaal voorkomende ziekte in verschillende Europese landen. Sinds 1953 is er geen geval van tularemie in Nederland meer gemeld en de bacterie is tot nu toe niet bij Nederlands wild of of andere bronnen gevonden.

Of registreer je om te kunnen reageren.