Home

Nieuws 276 x bekeken

Bleker ziet meer kansen op Duitse markt

Berlijn - De Nederlandse boeren en tuinders leveren een grote bijdrage om de economie uit het slop te trekken, zei staatssecretaris Henk Bleker vrijdag tijdens de Grüne Woche, een grote landbouwbeurs in Berlijn. De agrarische export steeg vorig jaar met 9 procent naar 72,8 miljard euro. Daarvan ging 18,8 miljard naar Duitsland, en dat is wat Bleker betreft niet genoeg.

De Nederlandse bedrijven richten zich vooral op de aangrenzende Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen. Bleker ziet nog kansen in Zuid-Duitsland. Uit een rapportage van de ambassade blijkt dat dit geen eenvoudige opgave is. In het zuiden van Duitsland is de landbouw kleinschalig en traditioneel en de eigen streekproducten staan hoog aangeschreven. Een stevige campagne lijkt geboden om het imago van Nederland bij te stellen.

Nederland is de belangrijkste buitenlandse leverancier van agrarische producten in Duitsland. Ons land is sinds 1953 vertegenwoordigd op de Grüne Woche. Nederland zal in het jubileumjaar 2013 extra groot uitpakken in Berlijn. Bleker tekende daarvoor vrijdag een contract met de topman van de Messe Berlin, een gigantisch beurscomplex.

Of registreer je om te kunnen reageren.