Home

Nieuws 331 x bekeken

Bleker wil Europese meldplicht Schmallenberg-virus

Den Haag – Staatssecretaris Henk Bleker van landbouw wil een Europese meldplicht voor het Schmallenberg-virus. Dat schrijft hij aan de Tweede Kamer.

Een Europese meldplicht voor het virus moet ertoe leiden dat vanuit Europees perspectief beter inzicht in de omvang en verspreiding van deze problematiek kan worden verkregen. Bleker deed deze oproep al bij de Europese Commissie. Maar ook bij het overleg van het permanent comité voor diergezondheid, volgende week in Brussel, zal hij hier aandacht voor vragen.

In België is het aantal verdenkingen met Schmallenberg-virus opgelopen naar twintig bedrijven. Bij negen schapenbedrijven werd het virus daadwerkelijk aangetoond. Bij acht rundveebedrijven, een geitenbedrijf en twee schapenbedrijven werd het virus niet aangetoond.

In Frankrijk, Luxemburg en het Verenigd Koninkrijk zijn nog geen afwijkingen gemeld. Frankrijk heeft inmiddels, in navolging van Nederland een meldplicht ingesteld.

Of registreer je om te kunnen reageren.