Home

Nieuws

Bleker verwacht geen terughoudendheid melding dierziekten

Den Haag - Staatssecretaris Henk Bleker verwacht niet dat landen terughoudend zullen worden in het melden van dierziekten als importerende landen hierop hun grenzen voor vee sluiten.

Dat schrijft hij in reactie op Kamervragen van CDA-kamerlid Henk-Jan Ormel. Het Kamerlid vroeg naar het risico dat landen terughoudend worden in het melden van dierziekten als importerende landen bij iedere melding van een dierziekte hun grenzen sluiten. Bleker zegt dat ieder land zal beseffen dat het niet melden uiteindelijk meer schade zal opleveren voor bestaande handelsrelaties. “Hoe sneller de situatie in kaart gebracht kan worden, hoe sneller er gewerkt kan worden aan oplossingen”, aldus de staatssecretaris.

Na de vondst van het Schmallenberg-virus bij misvormde kalveren is het risico dat Rusland ook de grens sluit voor runderen toegenomen. Het land sloot eerder de grens voor schapen en geiten. Maandag overlegt een Nederlandse delegatie in Moskou over de importstop van Rusland. In 2010 exporteerde Nederland 44.745 runderen, waarvan 9.000 naar  Rusland. Dit komt overeen met een exportwaarde van 68 miljoen euro totaal en 19 miljoen euro voor de export naar Rusland. In de eerste helft van 2011 werd voor 13 miljoen euro aan rundvee, veelal drachtige vaarzen, naar Rusland geëxporteerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.