Home

Nieuws

Bleker: veel kansen voor Nederlandse export in Zuid-Duitsland

Berlijn – Nederland wil meer gaan investeren in export naar Zuid-Duitsland. Het ministerie van landbouw wil het komende jaar 250.000 euro investeren in een betere exportpositie in Zuid-Duitsland.

Staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) verwacht dat het bedrijfsleven ook 250.000 euro zal investeren in verbetering van de exportpositie in het gebied.

Uit onderzoek van het ministerie van landbouw blijkt er veel marktpotentieel te zijn voor de Nederlandse agrosector. Er wonen veel mensen die ook iets te besteden hebben. Bovendien is de export naar Duitsland op dit moment vooral gericht op het noorden en westen van het land. ”Eén procent exportgroei naar Duitsland levert ons meer op dan een procent exportgroei naar Brazilië of India”, geeft Bleker aan.

Hij wijst erop dat de gedachte in Nederland vaak is dat de export naar Duitsland wel goed gaat, omdat het zo dichtbij is. ”Maar het is een beetje zoals bij het Nederlands elftal. We dachten laatst ook dat we wel van Duitsland zouden winnen omdat we een goed team hebben. Dat was even anders”, zegt Bleker. Hij wijst erop dat het Nederlandse aandeel van importgoederen in Duitsland is afgenomen, terwijl het aandeel van Tsjechië, Polen en Slowakije juist is toegenomen.

De investering in export naar Zuid-Duitsland bestaat onder andere uit bezoeken aan de regio door overheidsdelegaties en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven. ”Ook gaan we een Nederlandse week organiseren in Zuid-Duitsland”, geeft Bleker aan. Hoe dat eruit gaat zien is nog niet bekend.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.