Home

Nieuws 287 x bekeken 5 reacties

Bleker overweegt vervroegde uitrijdtermijn mest

Den Haag – Staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) overweegt de uitrijdtermijn voor dierlijke mest dit jaar te vervroegen naar 1 februari in plaats van 15 februari.

Een besluit hierover is nog niet genomen, maar hangt af van het weer en de bodemgesteldheid begin februari.

Aanleiding voor het vervroegen van de uitrijdtermijn is de regenachtige zomer van vorig jaar. Hierdoor kon met name in de melkveehouderij minder mest uitgereden dan normaal, waardoor de kelders veel voller de winter in gingen. Na vragen van Tweede Kamerleden tijdens het debat over mest in december gaf Bleker al aan dat hij de vervroeging van de uitrijdtermijn welwillend wilde bezien.

De uitrijdtermijn van 15 februari staat vast in het vierde actieprogramma nitraat, op basis waarvan Nederland derogatie heeft gekregen in Brussel. Daarom moet een eventuele vervroeging van de uitrijdtermijn in Brussel gemeld worden. De verwachting is dat hier wel goedkeuring voor wordt verleend.

Kees Romijn, vakgroepvoorzitter melkveehouderij van LTO Nederland, is na overleg op het ministerie positief dat de vervroegde uitrijdtermijn er komt.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  En wat vindt onze nationaal en internationaal in hoog aanzien staande PROF DR IR Oenema als voorzitter van de al even hoogstaande CDM er wel van? Of hebben ze de scheikundeboekjes intussen al eens opengeslagen?

 • no-profile-image

  Is dit de invloed van de LTO lobby bij het ministerie ?

  Ik denk niet dat bleker uit zichzelf met dit voorstel was gekomen

 • no-profile-image

  Nee Weidekoe, dit is een van manieren waarop men bezig is om het enorme geblunder weg te werken. Niet op aandringen van de LTO, die is zelf net zo hard de mist ingegaan als dat achterlijke ministerie. Kwestie van: 'hoe draaien we alles zo onopvallend mogelijk terug, zonder dat er enorme schadeclaims op ons pad komen en met zo min mogelijk gezichtsverlies".

 • no-profile-image

  Er veranderd niets kritische lezer , in het najaar schreeuwde ook jij om uitstel van het uitrijverbod als we nu weer 2 weken eerder mogen uitrijden hebben we aangezien de opslagcapacieteit niets verloren

  En schadeclaims kun je toch niet indienen want het is wettelijk vast gelegd.

  Bestel je loonwerker maar alvast om op1 februari je land stuk te laten rijden, dan wacht ik wel op droog weer om uit te rijden en heeft mijn loonwerker tijd om de noodgevallen weg te werken

 • no-profile-image

  Ik heb nog nooit geschreeuwd om uitstel van het uitrijverbod, Weidekoe en zal dat ook nooit doen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.