Home

Nieuws 1 reactie

Bleker koerst op verlenging suikerquotering

Den Haag – Staatssecretaris Henk Bleker stuurt toch aan op het verlengen van de suikerquotering. Afschaffing in 2015 is te vroeg, vindt hij.

Dat bleek woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer. Aanvankelijk leek Bleker de voorstellen van EU-landbouwcommissaris Dacian Ciolos op dit punt te steunen. In december nam hij daar al wat afstand van door te verklaren het voornemen tot afschaffing nog eens kritisch te zullen bekijken.

VVD, CDA en SGP pleiten al langer voor het voorlopig handhaven van de quoteringsregeling. Zij vinden dat de sector niet kan worden opgezadeld met een grote veranderingen, terwijl er net een drastische hervorming heeft plaatsgehad. Ook de Nederlandse suikersector, de Europese bietentelersorganisatie Cibe en het Europarlement willen dat het quotum tot tenminste 2020 blijft behouden.

”Op alle bijeenkomsten de afgelopen drie maanden heb ik dit argument regelmatig gehoord”, zei Bleker tijdens het debat. ”Is het wel verstandig de quotering af te schaffen, terwijl de sector nog in een transitiefase zit? Dat ga ik nu in Brussel op tafel leggen. Ook Frankrijk en Duitsland zitten op die lijn.”

Daarmee is uitstel van de afschaffing overigens nog geen gelopen race. Veel lidstaten willen er liever gisteren dan vandaag van af, zodat verwerkers op de wereldmarkt inkopen kunnen doen. Bovendien zei Ciolos zelf eind vorig jaar op een bijeenkomst voor landbouwjournalisten ondanks het verzet vast te houden aan zijn oorspronkelijke plan.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Dank zij de quotering verdienen de suiker boeren goud geld. Schaf alle quota af of laat ze allemaal blijven. In 2020 zijn zeker 50 procent van de koeien boeren verdwenen als het melkquotum in 2015 weg gaat. Dit is oneerlijke concurrentie. Trouwens de europese landbouw toeslagen worden op de zelfde manier super oneerlijk verdeeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.