Home

Nieuws 203 x bekeken 1 reactielaatste update:22 mei 2012

Bleker: alleen partijleider als niemand anders wil

Den Haag – Staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) sluit niet uit dat hij de nieuwe lijsttrekker en partijleider van het CDA wordt. Hij ziet zichzelf echter niet als voornaamste kandidaat.

Dat zegt hij in gesprek met Boerderij Vandaag in een reactie op een interview in weekblad Elsevier. Nu vice-premier Maxime Verhagen heeft aangegeven niet de nieuwe partijleider te willen worden, ligt de weg open voor anderen. Onder meer Jan Kees de Jager, Sybrand van Haersma Buma en Liesbeth Spies worden genoemd. Ook Bleker staat in dat rijtje.

”Ik denk daar helemaal niet over na”, zegt hij. ”Er zijn genoeg andere kandidaten. Maar als men straks ten einde raad is en niemand kan vinden, wil ik het misschien doen. Ik ben verknocht aan het CDA.” Bleker benadrukt dat hij op landbouw- en natuurgebied nog veel werk te verrichten heeft. Op de vraag of de nieuwe partijleider deel mag uitmaken van het kabinet, wil hij niet ingaan. ”Daar heb ik geen verstand van.”

Zaterdag komt het CDA in Utrecht bijeen voor een congres. Dan wordt ook gesproken over een al gedeeltelijk uitgelekt visiedocument van het Strategisch Beraad (SB) over de toekomst van de partij. Het SB pleit voor een minder rechtse koers, met meer aandacht voor Europese samenwerking, milieu en duurzaamheid.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Ofschoon vroeger CDA gestemd hebbend, heb ik de laatste maal voor D66 gestemd. Mij dunkt, dat deze partij meer visie heeft omtrent de toekomst dan het huidige CDA. Bleker , die kennelijk op het lijstje wil staan van partijleider/lijsttrekker lijkt mij geen goede candidaat voor het wegkwijnende CDA, dat een echte leider nodig heeft met visie, daadkracht en samenbindende kracht. Deze elementen treft men niet aan bij Bleker, die behagen schept in de publiciteit, doch weinig gezag uitstraalt.
    Vlgs Aantjes in Trouw deze week, zijn er voldoende bekwame figuren in het CDA, Laat, zo zegt hij, de partijleider in de 2de kamer zitten als fractieleider. Overigens nieuwsgierig naar afloopCDAartijcongres a.s. zaterdag.

Of registreer je om te kunnen reageren.