Home

Nieuws

’Blauwalgen kunnen bron zijn voor biodiesel’

Rio de Janeiro — Blauwalgen of cyanobacteriën kunnen dienen voor de productie van biodiesel, zogeheten cyanodiesel. Dat zeggen Braziliaanse onderzoekers.

Een van de voordelen is dat deze energiebron de voedselproductie niet in het gedrang brengt.

”Cyanobacteriën zijn bacteriën die in staat zijn tot fotosynthese. Ze behoren tot de oudste levende organismen op aarde”, zegt Caroline Pamplona van de Universiteit van São Paulo. Ze is een van de wetenschappers van het Centrum voor Kernenergie in de Landbouw (CENA) die de energiemogelijkheden van cyanobacteriën onderzoekt.

Het gebruik van cyanobacteriën voor de productie van biobrandstof ”heeft voordelen want het is een goedkope grondstof waarvan grote hoeveelheden beschikbaar zijn. Er ontstaat daarom geen conflict met het voedselthema.”

Het kweken van voedselgewassen zoals tarwe en mais voor de productie van biobrandstof krijgt al jaren kritiek omdat het de voedselzekerheid in het gedrang zou brengen. Volgens het Wereldvoedselprogramma van de VN bijvoorbeeld is het toenemende gebruik van biobrandstof op zijn minst gedeeltelijk verantwoordelijk voor de stijging van de voedselprijzen waardoor het aantal hongerlijders in de wereld weer boven het miljard is gestegen.

Cyanobacteriën hebben ook een hoger rendement, zegt Pamplona. ”Mais produceert 168 liter olie per gezaaide hectare voor de omzetting tot diesel. Micro-organismen waarbij fotosynthese plaatsvindt, kunnen bijna 140.000 liter per hectare produceren. De studies zijn nog volop bezig en we hebben er nog geen zicht op wanneer die afgerond zullen zijn maar ik ben ervan overtuigd dat dit een belangrijke energiebron kan worden.”

Cyanobacteriën of blauwalgen – ondanks de naam zijn het geen echte algen – bestaan al 3,5 miljard jaar. Het waren de eerste organismen die zuurstof konden produceren en zo de ontwikkeling van hogere organismen mogelijk hebben gemaakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.