Home

Nieuws 298 x bekeken

'Biolandbouw kan niet zonder hectaresteun'

Leuven - De Belgische ketenorganisatie voor biologische landbouw BioForum vreest dat de hectaresteun onder druk komt in de voorstellen tot hervorming van het Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) van de Europese Commissie.

Nu het prijsverschil tussen gangbaar en biologisch steeds kleiner wordt, is de hectaresteun belangrijker dan ooit om de grotere teeltrisico’s op te vangen, stelt de organisatie. Teunis Jacob Slob, voorzitter van de nieuwe Nederlandse vereniging Biohuis, stelt datzelfde belang aan de hectarepremie, maar denkt niet dat dit ter discussie staat.

De biologische landbouw krijgt in het GLB-voorstel van EU-commissaris Dacian Ciolos voor het eerst ook aandacht in de eerste pijler, die de rechtstreekse steun aan landbouwers regelt. BioForum vreest nu dat dit ten koste gaat van de hectaresteun. In Vlaanderen krijgt een bioboer de eerste jaren na de omschakeling tussen 450 en 1.650 euro premie per hectare. In twee stappen worden die bedragen afgebouwd in de jaren die daarop volgen, stelt landbouwpersbureau Vilt.

Of registreer je om te kunnen reageren.