Home

Nieuws 5 reacties

'Biodiesel kan niet voldoen aan EU-eisen duurzaamheid'

Brussel - Biodiesel kan niet voldoen aan de eisen die de EU stelt aan duurzaamheid.

Dat komt omdat biodiesel meer broeikasgas uitstoot dan fossiele brandstoffen als de Indirect Land Use Change (ILUC) erbij wordt betrokken. Doordat sojaolie, palmolie of koolzaadolie wordt gebruikt om biodiesel te maken, is elders land nodig om voedsel of veevoer te verbouwen. Daar worden vaak moerassen voor drooggelegd, waarbij veel CO2 vrij komt. Het Brusselse persbureau EurActiv concludeert dit uit een uitgelekt rapport van de Europese Commissie. De Commissie wil niet reageren op uitgelekte documenten.

De EU wil dat in 2010 10 procent van de transportbrandstof afkomstig is uit hernieuwbare bronnen. Volgens EurActiv komt deze doelstelling in gevaar als de ILUC bij de duurzaamheidsbeoordeling wordt betrokken.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Is de voorraad fossiele brandstoffen oneindig of zo?
  Er zijn nog steeds voedseloverschotten, dus waarom geen biobrandstoffen? Je zal toch wat moeten.

 • no-profile-image

  Socrates :Je zal toch wat moeten???? Wat moet er ?? alle wetenschappers zijn het er over eens dat er geen toekomst is voor biobrandstoffen uit voedselgewassen alleen uit echt afval.Als er eerst veel biobrandstoffen geproduceerd worden en het moet daarna weer terug zal de prijskater groot zijn.

 • no-profile-image

  Daar denken ze in veel andere landen gelukkig anders over.

 • no-profile-image

  Laten we eens uit gaan van het politieke uitgangspunt van Bio brandstoffen; CO2 neutraal! Hier is geen sprake meer van als we moerassen en oerbossen in productie brengen, die door hun rijkdom aan organisch materiaal een veelvoud aan CO2 gaan uitstoten door verbranding (afbraak) van dit materiaal nu het eenmaal is blootgesteld aan licht en lucht. (Dit proces is bekend uit de Veenkoloniën waar de bolster versneld werd afgebroken als het boven werd geploegd.)

 • no-profile-image

  Duurzaamheids berekeningen dat biobrandstoffen wel CO2 voordeel opleveren vindt men nergens Han .Politieke motieven hebben de boventoon zoals jobs en brandstofonafhankelijheid,dit wordt gesmeerd met grote subsidies Ondertussen wordt ik bang van het aandeel voedselgewassen waaruit biobrandstoffen geproduceerd worden in de wereld.In deV.S. 40% van de mais en 10% van de soyabonen,in Canada 30% van de mais en 10%van de tarwe,in brazilie 60% van het rietsuiker, in Argentinie 30%van de soyabonen en 5% van de mais ,daarnaast overal palmolie enz. Gevolg de Politiek is zelf de schuld van het verdwijnen van het regenwoud en moerrassen door de subsidies op biobrandstoffen ,en daardoor nog meer C O2 uitstoot. Europa wil 7%van de akkerbouwgrond braakleggen en toch 10% van het wegtransport op biobrandstoffen laten rijden in 2020 , deze biobrandstof invoeren ??? ,en daardoor elders in de wereld weer meer C O2 uitstoot veroorzaken ,dit is politiek belachelijk.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.