Home

Nieuws

Biobrandstof uit zeewier nog te duur

Berkely – De Amerikaanse onderzoekers hebben door middel van genetische manipulatie een micro-organisme gecreëerd dat zeewier omzet in ethanol. Het is echter nog te duur om het commercieel interessant te maken.

De ontdekking is een belangrijke wetenschappelijke doorbraak voor de productie van biobrandstof. Eerder bleek het erg moeilijk om daar zeewier voor te gebruiken. Het onderzoek is vrijdag gepubliceerd in het wetenschapsblad Science.

Op een groot deel van de aarde dat onder water ligt, groeit zeewier. Het verdringt geen gewassen die nodig zijn voor de voedselproductie. Voor zeewier is geen bemesting of irrigatie nodig, omdat het zijn eigen voedingstoffen uit de grond en de zee haalt. Het spul groeit tien keer zo snel als andere planten.

Wetenschappers moeten nog wel een manier vinden om de productie van zeewier voor biobrandstof commercieel interessant te maken. De productie van zeewier en micro-organismen is nog erg duur en arbeidsintensief. De kostprijs van biodiesel uit algen is op dit moment drie en een half keer zo hoog als biodiesel uit olie en twee keer zo hoog als brandstof uit koolzaad.

In Nederland is vorig jaar gestart met het Algaeparc, een onderzoekscentrum van Wageningen UR dat de mogelijkheden van algen voor biodiesel de komende jaren verder gaat onderzoeken.

Of registreer je om te kunnen reageren.