Home

Nieuws 194 x bekeken

Besluit mediation Oostvaarderswold op z’n vroegst volgende week

Den Haag – Het kabinet neemt op zijn vroegst pas volgende week vrijdag een besluit over het accepteren van een bemiddelaar voor het conflict met Flevoland over het Oostvaarderswold.

Dat meldt Marc Witteman, gedeputeerde van die provincie. Het kabinet zelf doet geen mededelingen over de agenda van de ministerraad. Aanvankelijk was de verwachting dat vrijdag al een besluit zou worden genomen, maar dat is niet gebeurd. ”Ik ga er nu van uit dat er volgende week meer duidelijkheid komt”, zegt Witteman. ”Maar ik heb ook het gevoel dat men nog enige voorbereidingstijd nodig heeft.”

Het idee van een bemiddelaar, of mediator, is afkomstig van Flevoland. De provincie wil met private partners en Staatsbosbeheer de ontwikkeling van het Oostvaarderswold ter hand nemen, tegen de uitdrukkelijke wens van staatssecretaris Henk Bleker in. Bovendien meent Witteman recht te hebben op 241 miljoen euro van het Rijk; dit geld zou eerder zijn toegezegd.

Over de geldkwestie loopt nu een bodemprocedure bij de rechtbank in Zwolle. Flevoland heeft aangekondigd een verzoek tot aanhouding van de uitspraak te zullen indienen als Bleker op het voorstel van een mediator ingaat. De problemen rondom het Oostvaarderswold hebben er ook toe geleid dat Flevoland nog altijd geen besluit heeft genomen over het natuurakkoord; de overige elf provincies hebben dat wel al gedaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.