Home

Nieuws 243 x bekeken

Beperkt aantal keuringsinstanties onder kaderwet

Den Haag - Per 1 januari zijn 34 bestaande zelfstandige bestuursorganen (ZBO’s) ondergebracht onder de kaderwet zelfstandige bestuursorganen die in 2007 van kracht werd.

Dat blijkt uit een evaluatie van de kaderwet. Organisaties als het College voor Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Bestrijdingsmiddelen (CTGB), de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA), Stichting Bloembollenkeuringsdienst en de kwaliteitscontrolesystemen voor zuivel (COKZ), pluimvee (CPE), zaaizaad en pootgoed (NAK), tuinbouw (NAK Tuinbouw), biologische landbouw (Skal) groente en fruit (KCB) en de raad voor plantenrassen vallen voortaan onder de kaderwet.

Het aantal ZBO’s dat onder de kaderwet is komen te vallen, is minder dan de helft van het aantal ZBO’s dat er in 2007 was. De kaderwet blijkt voor veel instellingen niet voldoende bewegingsvrijheid te geven. De kaderwet werd ingesteld om enige ordening aan te brengen in de organisatieregelingen, de ministeriële verantwoordelijkheid en de financiële controles.

Of registreer je om te kunnen reageren.