Home

Nieuws 268 x bekeken

Benutting duurzame garantstelling minder dan gangbare garantstelling

Den Haag – De benutting van de regeling Garantstelling Landbouw Plus blijft ondanks de groei fors achter bij de benutting van de reguliere Garantstelling Landbouw. Dat blijkt uit een overzicht van het ministerie van landbouw.

In 2011 werd via de Garantstelling Landbouw Plus 23,5 miljoen euro toegekend. Dat is 30 procent van het beschikbare budget van 80 miljoen euro. Voor de Garantstelling Landbouw is in 2011 40,6 miljoen euro toegekend, tegenover 36,5 miljoen euro in 2010. Via deze regeling is 50 miljoen euro beschikbaar.

Ondanks dat de benutting van de Granantstelling Landbouw Plus in 2011 bijna verdrievoudigde ten opzichte van 2010, blijft deze fors achter ten opzichte van de gewone regeling. Dit komt volgens het ministerie door de verscherpte eisen aan groenlabelkassen en de nasleep van de Ehec-crisis, waardoor minder ondernemers interesse hadden om te investeren.

De garantstellingsregelingen zijn bedoeld voor agrariërs die onvoldoende zekerheden hebben om een lening te krijgen bij de bank. Het ministerie kan dan garant staan voor de lening als de investering gericht is op verlaging van productiekosten, verbetering van productie of verhoging van de kwaliteit van de landbouwproducten.

Via de landbouw Plus-regeling kunnen veehouders en glastuinders garantstelling vragen voor het terugbetalen van een lening voor milieuvriendelijke en duurzame investeringen, zoals een groenlabelkas of een duurzame stal.

Of registreer je om te kunnen reageren.