Home

Nieuws

België maakt werk van antibioticabeleid

Brussel – De oprichting van een nieuw kenniscentrum voor antibiotica is de eerste stap om het antibioticaverbruik in België terug te dringen.

Het nieuwe centrum met de naam Kenniscentrum Antimicrobial Consumption and Resistance in Animals (Amcra) is gevestigd in Gent bij de faculteit Diergeneeskunde van de universiteit.

Het kenniscentrum wordt gedragen door praktisch alle partijen die nauw zijn betrokken bij de Belgische veehouderij. Het gaat om de Boerenbond, het Algemeen Boerensyndicaat, de Waalse Fédération Walonne de l’Agriculture (FWA), brancheorganisatie Bemefa voor de mengvoerindustrie, de organisaties van dierenartsen, de universiteit Gent, de FAVV, en de producenten van diergeneesmiddelen.

De nieuwe organisatie die in eerste instantie voor vijf jaar is opgericht, gaat zich bezighouden met het verzamelen en analyseren van het antibioticaverbruik. Ook wil de organisatie komen tot adviezen om het verbruik van antibiotica te beperken.

Het verbruik van antibiotica in de Belgische veehouderij is de afgelopen jaren iets gedaald volgens recente gegevens. Volgens de Belgische onderzoekers is het verbruik vergelijkbaar met dat van de Nederland.

Volgens woordvoerder Annemarie van Geenberge van de Boerenbond is met de oprichting van Amcra een goede eerste stap gezet om het antibioticaverbruik terug te dringen. ”Het grote voordeel is dat alle organisaties betrokken zijn bij deze instelling. Alle neuzen staan dezelfde kant op. De bedoeling is dat er binnen een half jaar gerichte adviezen komen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.