Home

Nieuws

Banken lenen opnieuw veel bij ECB, kredietzorgen blijven

Brussel - Banken hebben maandag 14,8 miljard euro geleend van de Europese Centrale Bank (ECB), een opmerkelijk hoog bedrag dat nieuwe zorgen aanwakkert over de stabiliteit van het financiële systeem en dus de kredietverlening aan bedrijven.

Banken lenen normaliter alleen in noodgevallen bij de ECB, omdat de ECB bij leningen als straf 1,7 procent extra rente vraagt. Banken gebruiken de zogeheten 'marginal lending facility' wanneer plotseling moeilijkheden ontstaan. Doorgaans lenen de banken zo kort mogelijk, meestal voor één of twee dagen. De ECB geeft geen details vrij over welke en hoeveel banken geld hebben geleend. Vorige week donderdag werd al 17,3 miljard euro geleend.

De ECB heeft vanuit een ander fonds in december 2011 ook voor bijna 450 miljard euro aan leningen met een looptijd van drie jaar verstrekt. Volgens The Financial Times is nu een groot gedeelte van dit geld teruggeparkeerd bij de ECB, dat slechts 0,25 procent rente verstrekt. Banken vertrouwen elkaar dus blijkbaar niet en brengen dit tegen zachte voorwaarden geleende geld ook niet onder in de 'echte economie', noch investeren ze in staatsobligaties van de Eurozone. Als veel banken in de problemen zijn, dreigt een kredietcrisis, zoals in 2008, waarbij het voor bedrijven duurder of lastiger wordt geld te lenen.

De belangrijkste financier van de Nederlandse land- en tuinbouw is de Rabobank, dat van de grote drie kredietbeoordelaars Standard & Poor’s, Moody’s en Fitch Ratings in de laatste beoordeling van alle private banken de hoogste waardering kreeg.

Of registreer je om te kunnen reageren.