Home

Nieuws 3 reacties

'Band boer-burger moet beter'

Utrecht – Een versterking van de relatie tussen de producent en de consument is de eerste stap naar een integraal duurzame voedselketen. Dat vindt de Wetenschappelijke Raad voor Integrale Duurzame Landbouw en Voedsel.

De Raad concludeert dat de huidige wijze van voedselproductie teveel gespecialiseerd is, waardoor de band tussen burger en de natuur is verslechterd. De Raad is in 2010 opgericht en fungeert als een onafhankelijke denktank over de noodzakelijke integrale verduurzaming van de landbouw en voeding. Herman Wijffels, lid van de raad, vindt dat de verduurzaming van de landbouw nu nog te veel gericht is op het milieubeleid.

"We moeten niet alleen kijken naar duurzaamheid in productie, maar we moeten ook kijken naar de kwaliteit van het voedsel”, vindt Wijffels. Hij vindt de duurzaamheid meer een maatschappelijke verandering moet worden. ”Het moet het vervolg worden op de industriële maatschappij zoals we die nu kennen. We moeten ook als mens af van de troon, we moeten weer meer gaan leren van de natuur”, vindt Wijffels. Meer gebruik maken van de biologie en de natuur, als nieuwe vorm van high-tech, moet ook leiden tot gezonder voedsel. Volgens de Raad is de voedingswaarde door de technische vorm van telen verminderd, waardoor er mogelijk meer gezondheidsproblemen bij mensen ontstaan.

Hoewel velen concluderen dat het Nederlandse voedsel door alle controles nog nooit zo veilig was, wil Wijffels dit wel weerleggen. ”Kijk naar de mensen die ziek zijn geworden door Q-koorts, of naar de antibioticaresistentie. Dat behoort ook tot de veiligheid van het voedsel.” De integrale verduurzaming moet volgens de wetenschappelijke raad vooral gestalte krijgen door een betere binding tussen producent en consument. ”Voeding heeft nog een bijzonder effect. Voeding is de meest intieme relatie tussen de mens en de natuur”, vindt Wijffels. Hij wijst op de grote verantwoordelijkheid die de schakels in de keten hierbij hebben.  De denktank voorziet dat door directe contacten tussen boeren en burgers het verantwoordelijkheidsgevoel versterkt. Daar wil de Raad ook als eerste op inspelen bij het verduurzamen van de landbouw en het voedsel.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Als eerste inspelen op boeren en burgers.Wijffels begint met een curiciale fout . Niet de boer niet de burger heeft ons gebracht waar we nu zijn . De MULTINATIONALS. Die de handel in handen hebben,
  Samen met onbetrouwbare politicies (CDA) en onbetrouwbare vakorganisaties (Z).L.T.O).hebben gezorgd door met regelgeving/subsidies./ de euro enz.. Boeren meer en meer te laten produceren voor minder geld. Nu de burger/ maatschappij begint te
  protesteren tegen de massa produktie.Moet Wijffels bij de veroorzakers beginnen niet de bal leggen bij de slachtoffers .
  Hier groen produceren ,zodat de multinationals hier mooie sier kunnen maken, en hun passie uit kunnen gaan voeren in de lage lonen landen zonder regel geving.Wederom de burger een rad voor de ogen draaien. en de boer weer het nakijken als natuur bewaker.
  Als export land is het of stoppen, of op de goed koopste manier produceren. of ??????

 • no-profile-image

  Hamstra waar Wijffels de oorzaak ook legt. Als de voedsel voorziening niet verandert, zal op termijn de gezondheid er onder leiden en ook het opbrengend vermogen van de bodem zal dalen. We lezen alleen maar "Hoe we ook nog gebruik kunnen maken van oogstresten (stro, bietenblad etc.) Hiermee kan het voedsel goedkoper blijven, het "afval" brengt immers geld op. Helaas gaat dit ten koste van de bodemvruchtbaarheid en dat zal op termijn zijn weerslag hebben op kwaliteit en kwantiteit van de opbrengst. Gebruik van sommige bestrijdingsmiddelen leidt tot vastleggen van mineralen. In ontwikkelingslanden verarmt de bodem door een zeer ernstige erosie, en leidt geld gebrek tot uitputting van de bodem. Zolang we niet tot een bevolkings beleid komen, maar alleen maar hopen dat de rmeer consumenten komen op aarde om ze de omzet te verhogen, zal de bodem verarmen, omdat kunstmest produceren weer leidt tot energie en grondstof problemen. Helaas hier heeft onze super Bankier nooit over nagedacht, zou zijn bonussen en vermogensgroei in de weg staan. Maar nog erger hij moet erkennen, dat economische groei en bevolkingsgroei niet eindeloos kan doorgaan. Als bankdirecteur had de heer Wijffels geen boodschap aan duurzaam, boeren moesten zoveel mogelijk per man produceren tegen de laagste prijs en chemie gebruik was geen enkel punt. Bioboeren hadden bij zijn bank geen voorrang, ze konden beter na Triodus bank gaan. En nu zijn oud klanten min of meer afvallen en voor vervuilers, aarde bevuilers uitmaken.

 • no-profile-image

  Han,
  weet jij toevallig hoe lang Wijffels al bij de Rabobank weg is?
  Jij moet hem niet te veel dingen aansmeren die van na zijn tijd zijn....

Of registreer je om te kunnen reageren.