Home

Nieuws 314 x bekeken

Balgstuw bij Kampen in werking

Kampen - De balgstuw bij Kampen is in werking gezet. Over een uur is de stuw helemaal boven water. Dat meldde het waterschap Groot Salland donderdag net na het middaguur.Drie enorme 'ballonnen' ofwel balgen sluiten de IJsselmonding af. De afsluiting is nodig omdat de wind het water vanuit het IJsselmeer opstuwt richting Kampen en Zwolle. Het scheepvaartverkeer rond de hoogwaterkering was al gestremd.

De kering was rond 13.30 uur volledig opgeblazen. Ook de komende dagen wordt noordwestenwind verwacht. Dit kan leiden tot nog één of meer sluitingen van de balgstuw.

De hoogwaterkering trad in oktober 2002 voor het eerst in werking tijdens een storm. De drie opblaasbare doeken van de kering worden met 3,5 miljoen liter water en 3,5 miljoen liter lucht gevuld. Binnen een uur is de dam volledig opgeblazen. Zodra het waterpeil weer is gezakt, lopen de doeken weer leeg.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.