Home

Nieuws

Aujeszky-claim NVV nadert ontknoping

Den Haag - De jarenlange strijd over de kosten van entingen tegen de Ziekte van Aujeszky nadert haar ontknoping.

De Sociaal Economische Raad en de Nederlandse Vakbond Varkenshouders hebben donderdag een akkoord gesloten over de afwikkeling van het conflict. De bron van het conflict ligt in de verplichte enting tegen Aujeszky tussen 1993 en 1995. De NVV vocht in 1999 namens vijftig varkenshouders bij het toenmalig Landbouwschap de heffing aan die de boeren moesten betalen. Het College van Beroep had eerder al bepaald dat de verordening op basis waarvan het Landbouwschap heffingen inde voor de bestrijding van de ziekte niet deugde.

Het gerechtshof bepaalde in 2009 dat de boeren recht hebben op gedeeltelijke terugbetaling van de heffing. Het hof zei toen dat de boeren een vergoeding zouden moeten krijgen voor het verschil tussen de prijs die het Landbouwschap had vastgesteld en de prijs die de varkenshouder na onderhandeling met de dierenarts voor de enting zou hebben betaald. Wyno Zwanenberg zei destijds dat de Sociaal Economische Raad - die de juridische boedel van het Landbouwschap heeft overgenomen - enkele tientallen miljoenen euro’s zou moeten betalen.

Of dat ook zo is wordt nu bepaald door het onderzoeksbureau RBB Economics dat een bindend advies gaat uitbrengen over de afwikkeling van het conflict. Het onderzoek van RBB richt zich op de bepaling van het nadeel dat leden en oud-leden van de NVV hebben geleden doordat ze niet konden onderhandelen over de hoogte van de tarieven voor de Aujeszky inenting.

Of registreer je om te kunnen reageren.