Home

Nieuws 703 x bekeken 2 reacties

Atsma: vervangen asbest door zonnepanelen aantrekkelijker

Den Haag – Het vervangen van asbestplaten door zonnepanelen wordt fiscaal aantrekkelijker gemaakt.

Dat wil staatssecretaris Joop Atsma van Infrastructuur en Milieu. ”Waar zonnepanelen komen in plaats van asbestplaten, snijdt het mes aan twee kanten”, zegt Atsma. Hij daagde in het Groningse Oudeschip provincies, gemeenten en LTO Nederland uit om via een Green Deal hun bijdrage te leveren aan het vervangen van de asbestplaten door zonnepanelen. Het gaat dan vooral om stimuleringsgeld en het makkelijk toegankelijk maken van de procedure. LTO Noord reageert positief op de oproep voor een Green Deal.

Atsma wil boeren ondersteunen door de bestaande fiscale regelingen voor sanering van asbestdaken, via de Milieu-investeringsaftrek, en het plaatsen van zonnepanelen, via de Energie-investeringsaftrek, te combineren. Daarnaast onderzoekt hij de mogelijkheid van versnelde afschrijving van zonnepanelen wanneer daarvoor asbest verwijderd is. De gecombineerde regelingen moet uiterlijk 1 januari 2013 beschikbaar zijn. Nadeel van fiscale regeling is wel dat er eerst geld verdiend moet worden, voordat het voordeel oplevert voor de boer.

Volgens Atsma is met het vervangen van asbest door zonnepanelen ook het landschappelijk belang gediend, omdat een gunstige vervangingsregeling voorkomt dat oude asbestschuren maar helemaal platgegooid worden. LTO Noord meldt dat dit ook in het Groningse Hogeland dreigt.”Bij sanering van asbest is de verleiding groot om karakteristieke schuren te vervangen door moderne bedrijfsgebouwen”, aldus LTO Noord. De organisatie hoopt dat door de nieuwe werkwijze asbestverwijdering een impuls wordt voor het behoud en de versterking van landschappelijke kwaliteit.

In 2011 investeerden agrariërs naar schatting 30 miljoen euro in asbestverwijdering. Dat is 50 procent meer dan in 2010. Atsma zei eerder in de Tweede Kamer dat het wenselijk is dat de asbestplaten binnen een generatie, dus binnen ongeveer 25 jaar, verwijderd zijn. Asbest is schadelijk voor de gezondheid.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    asbestplaten vervang je niet door zonnepanelen, want zonnepanelen moeten bovenop een dak, dus eerst moet er een nieuw dak op, en daarbovenop kunnen de zonnepanelen.
    Asbestverwijdering is heel duur, en een nieuw dak is erg duur, dus zou daar subsidie op moeten komen.

  • no-profile-image

    boerke.

    paul 135, klopt niet. Zonnepanelen kunnen tegenwoordig ook het dak gedeelte vervangen,Dan is het paneel tevens dak. Wordt stuk interessanter door. En asbestverwijdering duur ? Laat je niet misleiden door de cowboyverhalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.