Home

Nieuws 176 x bekeken

Atsma: snellere aanpak met wetsvoorstel bodemverontreiniging

Den Haag – De nieuwe Wet bodembescherming moet voor een snellere aanpak van verontreinigingen zorgen. Dat zegt staatssecretaris Joop Atsma van milieu in de Tweede Kamer.

”De aanpak van bodemverontreiniging zit nu in een impasse, omdat er veel juridisch getouwtrek is over welke overheid of instelling de verontreiniging aan moet pakken.” Daarnaast wijst Atsma erop dat het vaak lastig is om de vervuiler aan te wijzen, vooral als er sprake is van een opeenstapeling van bodemverontreiniging.

In het nieuwe wetvoorstel wordt uitgegaan van vrijwillige deelname door bedrijven. Hiermee moeten bedrijven elkaar stimuleren om vervuiling tegen te gaan, en wordt bij vervuiling een overeenkomst gesloten over de reinigingskosten. Atsma ziet nog geen juridische mogelijkheden om freeriders aan te pakken als het gaat om bodemverontreiniging. ”Net als de Tweede Kamer zouden we dit graag willen, maar ik zie daar nu nog geen mogelijkheden voor”, aldus Atsma.

Of registreer je om te kunnen reageren.