Home

Nieuws

Asbest is breed probleem in Hogeland

Oudeschip - Sanering van asbestdaken op aardappelschuren en werktuigenloodsen is iets wat elke agrarisch ondernemer boven het hoofd hangt.

Roelf Torringe van LTO Noord-afdeling Hogeland is daarom blij dat staatssecretaris Joop Atsma fiscale maatregelen aankondigt, die de vervanging van asbestdaken in combinatie met de aanleg van zonnepanelen aantrekkelijk maakt. LTO Noord in het Grongingse Hogeland maakte maandag in haar visie duidelijk dat de aanpak van asbestdaken een van de problemen is, waar snel wat aan gedaan moet worden. Toch zullen zonnepanelen niet voor elke ondernemer de oplossing zijn.

Torringa zegt dat de daken van aardappelbewaringen doorgaans sterk genoeg zijn om daar zonnepanelen op aan te brengen. Maar bij werktuigenloodsen wordt de afweging toch anders. Dan kan het best zijn dat het voor de ondernemer toch aantrekkelijker is om het oude gebouw te slopen en een nieuwe loods neer te zetten.

Twee andere punten in de visie van de afdeling hebben betrekking op klimaatbestendigheid en voedselveiligheid. Het Hogeland telde in 2010 230 bedrijven met in totaal ongeveer 13.000 hectare cultuurgrond. Het merendeel van de bedrijven is actief in de akkerbouw, waarbij de teelt van pootaardappelen een belangrijke economische poot is.

In de ontwikkelingsvisie stelt de afdeling van LTO Noord dat het bouwplan meer granen moet gaan bevatten, om de bedrijven weerbaar te maken voor extreme weersomstandigheden door de klimaatverandering.

Verder wil de afdeling dat er een monitoring komt van de uitstoot van vervuilende stoffen door bedrijven in het Eemshavengebied.

Of registreer je om te kunnen reageren.