Home

Nieuws 344 x bekeken

Antibioticavrije kuikensector nog niet van de grond

Doetinchem - Het Innovatienetwerk, dat vorig jaar een project antibioticavrij produceren heeft uitgevoerd in de vleeskuikensector en in de varkenssector, is nog steeds op zoek naar een nieuwe mogelijkheid om het project meer succesvol te maken in de vleeskuikensector.

Dat meldt projectleider Lenie Klein Holkenborg. Het project antibioticavrij produceren in de varkenshouderij draaide in de keten van De Hoeve. Het was succesvol en wordt komend jaar opgeschaald. In de vleeskuikensector werd samengewerkt met broederij Lagerweij, een aantal opfokbedrijven en vermeerderaars en slachterij GPS. Het project was geen succes, doordat er onvoldoende samenhang en samenwerking was in de keten. Broederij Lagerweij heeft bovendien aangegeven dat het wil stoppen met dit project vanwege interne bedrijfsredenen.

“We zoeken naar een keten of integratie waarin een sterke samenhang bestaat en waar ook de slachterij en eventueel de voerindustrie nauw bij betrokken is”, aldus Klein Holkenborg.
Voorzitter Jan Wolleswinkel van de NOP vindt het jammer dat het project ‘antibioticavrij produceren’ geen succes is geworden. “Bovendien hebben we tussen kerst en oud en nieuw gezien dat Plukon de cent toeslag voor antibioticavrije dieren afschafte. We hebben daar grote moeite mee omdat er een verkeerd signaal van uit gaat. We hadden van Plukon als grootste speler meer verwacht.”

Wolleswinkel meldt dat er binnenkort in georganiseerd verband (binnen het PPE) gesproken gaat worden over de antibioticaproblematiek. “Het onderwerp ligt op tafel. Als het verhaal is dat de markt het niet oppakt moeten we misschien ook de retail hier nauwer bij betrekken. Destijds is de Volwaard kip ook een succes geworden omdat juist de retail dit ook oppakte. Bij Plukon was geen reactie verkrijgbaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.