Home

Nieuws 245 x bekeken

Amerikaans congres buigt zich over huisvesting leghennen

Washington – Het Amerikaanse Huis van afgevaardigden buigt zich over een wetsvoorstel dat voorziet in een verbetering van de huisvesting van leghennen.

Het wetsvoorstel is ingediend door drie afgevaardigden. Het voorziet in het omzetten van de gangbare kooihuisvesting in koloniehuisvesting. De beschikbare oppervlakte per dier zou omhoog gaan van naar 800 vierkante centimeter voor witte hennen en 929 vierkante centimeter voor bruine hennen. De beschikbare oppervlakte per hen bedraagt nu 432 vierkante centimeter. Zo’n 50 miljoen dieren hebben echter slechts 309 vierkante centimeter ter beschikking. In totaal tellen de Verenigde Staten 280 miljoen leghennen.

Het voorliggende wetsvoorstel voorziet bovendien in de toepassing van zitstokken, scharrelgebieden en legnesten. Eieren moeten volgens het voorstel worden gelabeld naar huisvestingssysteem. Ook willen de indieners komen tot lagere ammoniakniveaus in de stallen. Het is verder de bedoeling dat de voorliggende normen voor huisvesting een standaard worden voor alle staten van de unie. Het voorstel voorziet in een overgangstermijn van 15 tot 18 jaar. In 2030 zouden de Amerikaanse leghennen alle in welzijnsvriendelijker systemen gehuisvest moeten zijn.

Het wetsvoorstel is tot stand gekomen naar aanleiding van een overeenkomst tussen de dierenwelzijnsorganisatie Humane Society en de producentenorganisatie United Egg Producers. Afgelopen zomer sloten deze organisaties een overeenkomst om te komen tot verbeterde diervriendelijker huisvestingssystemen.

Verschillende producenteorganisaties (onder meer de National Cattlemen’s Beef Association, de National Pork Producers Council, en de National Milk Producers Federation hebben zich tegen het voorstel gekeerd. Zij vinden dit een ongewenste inmenging van de federale overheid in producentenaangelegenheden.

Of registreer je om te kunnen reageren.