Home

Nieuws 298 x bekeken

Alleen in Noord-Amerika geen marktverlies export

Amsterdam/Utrecht – Nederlandse exporteurs van landbouwproducten en voeding verliezen markt in de meeste opkomende gebieden, maar niet in Noord-Amerika en Midden- en Oost-Europa.

Onderzoek van Cap Gemini (Global Trade Flow Index) en ING (Dutch Trade Study) wijst dat uit.
Sinds 1996 is het aandeel van Nederlandse landbouw- en voedingsmiddelen in de Noord-Amerikaanse import gelijk gebleven op circa 1,8 procent in 2010. In opkomende gebieden als Azië daalde het aandeel van 1,6 naar 1,1 procent. In Latijns-Amerika is in die periode hetzelfde beeld zichtbaar en daalde het aandeel onder de procent. Nederland verloor vooral terrein in gebieden waar de handel het hardst groeide, zoals in Azië.

West-Europa blijft de belangrijkste afzetmarkt voor Nederland, maar het aandeel van Nederland zakte daar van 11,7 naar 7,9 procent. Voor Midden- en Oost-Europa schommelt het aandeel tussen de vier en vijf procent.

Volgens ING neemt voeding door het verse karakter een aparte plaats in binnen het exportpakket uit Nederland. ”75 procent van de agrifoodexport blijft in de EU, voor het totale exportpakket is dat 70 procent.” Door de gestegen agrarische import uit opkomende landen uit vooral Zuid-Amerika is de handelsbalans voor deze landen ook negatief geworden.

Of registreer je om te kunnen reageren.