Home

Nieuws 503 x bekeken

Aantal dodelijke ongevallen niet gedaald in 2011

Den Haag – Het aantal dodelijke ongevallen in de agrarische en groene sector ligt op 22, tegen 19 in 2010. Vorig jaar startte juist een brede veiligheidscampagne van werkgevers, werknemers en ministerie.

Het adviesbureau voor arbeidsomstandigheden in de agrarische sector Stigas heeft het cijfer bekendgemaakt. Het gaat om zeven werknemers, evenveel zelfstandige ondernemers en zes gezinsleden (waaronder drie kinderen).

Van twee dodelijke ongevallen zijn geen details bekend, zegt projectleider Peter Tamsma. ”In 2010 waren er 19 dodelijke ongelukken. Het is niet statistisch verantwoord om te zeggen dat er een stijging is. In de jaren 80 waren er veertig, er is dus vooruitgang. Wel valt op dat in 2011 9 van 22 ongevallen iemand betrof van 55 jaar en ouder.” Ook de eerste dodelijke ongevallen dit jaar door een stier treft ondernemers uit die leeftijdsgroep.

Het aantal dodelijke ongevallen is nog maar het topje van de ijsberg van het totaal aan ongevallen. Veel ongelukken worden niet gemeld. Onderzoekers gaan ervan uit dat bij elke honderd ongevallen met letsel één dode te betreuren is. Dat betekent dat jaarlijks veel meer ongevallen plaatsvinden met kinderen dan de drie met dodelijke afloop.

”Het is een schatting, maar elk dodelijk ongeval staat voor dertig ongevallen met ernstig letsel en honderd met letsel.” Daaruit kun je afleiden dat jaarlijks driehonderd kinderen gewond raken op of rond het erf.

Dit jaar richt de campagne zich op ouderen, volgens de cijfers een kwetsbare groep. Zaterdag viel bij ruim 60.000 werkgevers de Stigas Veiligheidskrant op de mat.

Of registreer je om te kunnen reageren.