Home

Nieuws 245 x bekeken

Aantal MRSA-infecties blijft vrijwel gelijk

Bilthoven – In 2011 zijn 1.256 veegerelateerde MRSA-isolaten bij het RIVM onderzocht. Dat zijn er zeventien meer dan in 2010.

Dit blijkt uit de de nationale surveillance van meticilline-resistente Staphylococcus aureus (MRSA) van het RIVM. De nationale surveillance is opgezet om het effect van het zogenoemde MRSA- search-and destroybeleid te monitoren en te toetsen. De medisch-microbiologische laboratoria van Nederland sturen hiervoor MRSA-isolaten naar het RIVM.

In totaal heeft het RIVM vorig jaar 3.122 MRSA-isolaten onderzocht. Dat is iets minder dan het jaar ervoor (3.136). Hiervan waren er 1.256 veegerelateerd. Dat is iets meer dan in 2010 toen 1.239 veegerelateerde isolaten werden onderzocht. Het meest voorkomende veegerelateerde MRSA-type dat afgelopen jaar is gevonden is t011. Dit kwam 801 maal voor. In 2010 werd deze variant 753 maal aangetoond.

Er zijn iets minder MRSA-isolaten afkomstig uit het buitenland bij het RIVM onderzocht. Vorig jaar waren dat er 138, het jaar ervoor 143.

Of registreer je om te kunnen reageren.