Home

Nieuws 198 x bekeken

Zwitserland stelt grens aan stijging frank

Zurich - De Zwitserse centrale bank heeft dinsdag een grens gesteld aan de stijging van de Zwitserse frank. De Schweizerische Nationalbank (SNB) zal niet meer toestaan dat de munt de grens van 1,20 frank per euro voorbijschiet.

,,De huidige enorme overwaardering van de Zwitserse frank is een acute bedreiging voor de Zwitserse economie. De SNB heeft daarom tot doel de frank substantieel en blijvend te verzwakken'', aldus een verklaring. De centrale bank zal andere valuta kopen om de frank te verzwakken en stelde bereid te zijn dit in ,,onbeperkte hoeveelheden'' te doen.

De frank is al een aantal jaar bezig aan een opmars. Voor de financiële crisis van 2008 was 1 euro nog bijna 1,70 frank waard. De stijging van de frank is dit jaar versneld door zorgen over de Europese schuldencrisis. Investeerders zien in de frank en de Zwitserse banken een veilige haven voor hun beleggingen.

De ingreep leidde meteen tot een reactie op de valutamarkten. Voor de aankondiging deed de euro bijna 1,12 frank. Meteen hierna steeg de Europese munt tot boven de 1,20 frank.

Of registreer je om te kunnen reageren.