Home

Nieuws 220 x bekeken

Zweedse regering wil concurrentiepositie varkenshouderij verbeteren

Stockholm – Het Zweedse landbouwministerie mikt op een versterking van de concurrentiepositie van de varkenshouderij. Met het oog daarop heeft bewindsman Eskil Erlandsson donderdag diverse voorstellen bij het parlement op tafel gelegd.

Zo stelt hij voor 130 euro per zeug per jaar uit te betalen als compensatie voor het hogere dierenwelzijnsniveau vergeleken met de rest van de EU.

Tevens worden de slachterijheffingen met ingang van volgend jaar met 10 miljoen euro verlaagd en komt er een investeringssubsidie die volgend jaar 3,5 miljoen euro te besteden heeft. De veterinaire standaard zal voorts extra worden gewaarborgd met de oprichting van een speciale afdeling voor varkensinfectieziektes bij de rijksveterinaire dienst (SVA).

De concurrentiepositie van de Zweedse varkenshouderij wordt door de minister en de sector zelf als zwak beoordeeld. Signaal daarvoor is de teruglopende productie. De afgelopen drie jaar daalde het aantal aan de haak gebrachte varkens. In de eerste helft van het lopende jaar zette deze negatieve trend zich na een korte opleving in het eerste kwartaal voort, zo blijkt uit de statistieken van de rijksdienst landbouw (SJV) in Jönköping.

Vorig jaar verwerkten de Zweedse slachterijen krap 2,84 miljoen vleesvarkens. In 2008 waren het er nog krap 2,96 miljoen. In 2011 worden het er uitgaande van de cijfers van de eerste zes maanden 2,8 miljoen ofwel nogmaals zo’n 40.000 minder dan in 2010.

Of registreer je om te kunnen reageren.