Home

Nieuws 204 x bekeken

Zweedse glastomatenteelt drijft voor 75 procent op vernieuwbare energie

Jönköping – De Zweedse glastomatenteelt maakt voor 75 procent van het kasareaal bij de verwarming gebruik van vernieuwbare energie.

Dat contateert de rijksdienst landbouw in Jönköping in een vergelijking met Nederland en Finland. Stookolie en aardgas hebben in de Zweedse teelt samen een aandeel van 23 procent. De Nederlandse teelt drijft bij de verwarming voor 96 procent op aardgas, terwijl bij de Finnen 51 procent wordt verwarmd met olie en 18 procent met turf, aldus de taxatie van de dienst, die tevens vaststelt dat het grote binnenlandse aandeel vernieuwbare energie een uitvloeisel is van het politieke beleid. Vorig jaar heeft de regering de heffingen op fossiele brandstof voor de glasteelt verhoogd en in 2013 en 2015 volgen verdere verhogingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.