Home

Nieuws

Zware slachtvarkens mogen driemaal anti-berengeur vaccin krijgen

Londen – Het vaccin Improvac dat berengeur voorkomt mag nu driemaal aan vleesvarkens worden toegediend. Dit is met name relevant voor varkens die op late leeftijd worden geslacht.

Het Comité voor geneesmiddelen voor diergeneeskundig gebruik (CVMP) heeft hiertoe toestemming gegeven. Dit is een uitbreiding van de bestaande claim dat het middel tweemaal mag worden toegediend.

Improvac wordt in twee doses aan jonge mannelijke varkens toegediend, met een interval van minimaal vier weken tussen de doses. De eerste dosis wordt vanaf een leeftijd van acht weken toegediend en de tweede vier tot zes weken voor de slachting. Voor varkens die op een zwaarder gewicht (ruim boven de 100 kilogram) worden geslacht mag het vaccin nu ook een derde keer worden toegediend. Dit geldt bijvoorbeeld voor varkens in Italië die voor Parmaham worden gefokt. Er dient dan minimaal een periode van 10 weken tussen de tweede en derde dosis te zitten.

Het vaccineren tegen berengeur is een alternatief voor het castreren. Sommige Europese landen steken echter meer energie in een totaal castratieverbod in de varkenshouderij.

Improvac wordt geproduceerd door Pfizer.

Of registreer je om te kunnen reageren.