Home

Nieuws 316 x bekeken 3 reacties

Zalm is tegen bankbelasting en eurobonds

Amsterdam - Bestuursvoorzitter Gerrit Zalm van ABN Amro is tegen een extra belastingheffing op de bankensector. De invoer van Europese staatsobligaties (eurobonds) vindt hij evenmin een goed idee. Dat zei Zalm, tevens econoom en oud-minister van Financiën, zondag in het tv-programma Buitenhof.

,,De bankbelasting zal worden doorberekend aan klanten, zoals de pomphouder dat doet met de accijns op benzine. Banken zullen strenger worden bij het verstrekken van krediet en daar hogere kosten voor rekenen. Ook zal de spaarrente dalen'', aldus Zalm.

De Europese Commissie denkt al langer na over de uitgifte van eurobonds, waarbij de lidstaten vand eurozone garant staan voor elkaars schulden. ,,Nederland moet daar niet aan meedoen als er geen voorwaarden worden geschapen waarvan je weet dat daaraan voldaan wordt.''

Een verhoging van het Europese noodfonds, waarin nu nog 400 miljard euro zit, is volgens Zalm nog niet aan de orde. Voormalig president van De Nederlandsche Bank Nout Wellink zei in juni dat het noodfonds moet worden verhoogd naar 1500 miljard euro, anderen pleitten recent zelfs voor 2000 miljard euro. ,,We moeten naar een verhoging kijken als dat nodig is, nu is die noodzaak niet aanwezig'', aldus Zalm.

Volgens Zalm moeten de noordelijke staten van de eurozone, die wel hun begrotingen op orde hebben, de begrotingsdiscipline terugbrengen bij de zuidelijke leden. Zalm pleit voor een Europese toezichthouder daarop die los staat van de politiek. ,,Politici gaan toch altijd weer wheelen en dealen, dan verslapt de boel.''

Zalm zei verder dat de onderlinge kredietverstrekking door banken begint te stagneren, vooral door de aanhoudende schuldencrisis in Europa. ,,Tot aan een looptijd van 6 maanden gaat het nog wel, leningen met langere looptijden zijn er nauwelijks.''

Een andere reden is volgens Zalm het nieuwe eisenpakket aan de financiële sector, het zogeheten Basel III. Banken moeten onder die regels onder meer grotere reserves aanhouden.

,,Wij kunnen onze broek goed ophouden'', aldus Zalm over ABN Amro. ,,Wij zijn voldoende gekapitaliseerd en gaan niet terug naar de minister voor extra kapitaal.''

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Gerrit Zalm kletste ook zo toen hij bij de DSB bank werkte.
  Toen het fout ging bleek hij niets te weten van de werk wijze van
  de DSB bank.... Bank belasting zal door berekend worden naar de consument ,Gerrit Zalm zijn denkwijze is nooit anders geweest
  hoe haal ik zoveel mogenlijk bij de burger ten gunste van de multinational en zijn bestuurders.
  400.. 1500 .. 2000 miljard moet er in de pot , Onze Gerrit Zalm
  vind het maar onzin. Wellink en zijn vrienden snappen het niet aldus, Zalm. Ziet de noodzaak niet. Die zag hij ook niet toen hij bij de DSB werkte. Er moet een Europese toezichthouder komen,De politiek snapt het ook niet en maakt alleen maar ruzie.Een soort dictator . die boven de democratie staat
  Dictator Gerrit Zalm droomt al over zijn nieuwe baan
  Mocht het mis gaan dan weet hij gewoon weer niet wat zijn onderdanen aan het doen waren.

 • no-profile-image

  Als antwoord op op een dergelijke belasting zal de burger probeen zoveel mogelijk buiten de bank zijn zaakjes te regelen. Weer contant betalen, hypotheken onderling regelen. Het vetrouwen dat nu de basis van de economie (geld zaken) is, moet dan vertrouwen worden van mens tot mens.

 • no-profile-image

  De pot verwijd de ketel. Wat Gerrit over de politici verteld is niets anders dan wat hij zelf altijd heeft gedaan als politici. Waarom zou Gerrit nu hij bij abn amro werkt anders gedragen dan als een politici? Waarom zou Gerrit niet wheelen en dealen?

Of registreer je om te kunnen reageren.