Home

Nieuws

Yara verhoogt prijzen, zoekt overnamekandidaat

Oslo – Yara International verhoogt vanaf volgende maand de prijs voor stikstofmeststoffen met 10 euro per ton. Dat stelt het Duitse vakblad Agrarzeitung.

De prijs voor KAS komt voor de Benelux en het Noorden van Duitsland uit op 289 euro per ton. In het zuiden van Duitsland betalen boeren 293 euro.

Het is de tweede keer dit jaar dat de Noorse kunstmestproducent de prijs voor KAS verhoogt. Het bedrijf heeft volgens analisten mogelijk last van hoge energieprijzen. Eerder communiceerde Yara dat energiekosten de tweede helft van 2011 zo’n 80 miljoen euro hoger zullen uitkomen dan een jaar geleden.

Het bedrijf bood tevergeefs op de stikstofactiviteiten van BASF, die uiteindelijk zijn verkocht aan het Russische Eurochem. Een jaar eerder werd Yara overboden door CF Industries toen het probeerde Terra Industries te kopen. Het bedrijf zegt in reactie op de BASF-transactie op de markt te blijven voor overnames.

Daarbij kan volgens Yara gedacht worden aan een grote Noord-Amerikaanse speler, zoals Mosaic of Agrium. Het beursgenoteerde Mosaic is dit jaar door moederbedrijf Cargill verzelfstandigd.

Of registreer je om te kunnen reageren.