Home

Nieuws 170 x bekeken

Wisselend beeld bij leliegewas

Lisse - De leliesector gaat een seizoen tegemoet waarin wisselende beelden te zien zullen zijn wat betreft de oogst.

Het vak heeft te maken met een plus in het areaal, maar ook met vorst- en waterschade en meer vuurdruk dan in voorgaande jaren. Vastgesteld wordt ook dat met name de vorst- en waterschade niet in alle teeltgebieden aan de orde is en ook de schade uiteenlopend is. Hoe de oogst zal uitpakken is dan ook tot op heden een raadsel, maar de verwachting is wel dat die een wisselend beeld zal geven. Dus percelen die een beste oogst opleveren, maar ook percelen waar dat heel wat minder goed of zelfs slecht is. Overigens is de geconstateerde waterschade alleen aan de orde in de Orientals en OT Hybriden.

Een constatering is tevens dat in de koelhuizen nog aardig wat overschotten Orientals van de vorige oogst in het ijs zijn opgeslagen. Dat kan op de markt nog tot problemen leiden, want van de Orientals is er een tiental soorten dat nog goed weggezet kan worden, maar voor de overige soorten (het B-sortiment) geldt dat deze niet, of slechts moeizaam en dan ook nog mondjesmaat van de hand gaan. De LA’s, Aziaten en Longiflorums uit het ijs zijn inmiddels goeddeels verkocht.

Wat betreft de huidige leliehandel is de constatering dat deze op een vrij normaal niveau voor de tijd van het jaar beweegt. Gezien de omvang van de reeds gerealiseerde voorverkopen is er dan ook geen druk in de markt te constateren. De prijzen van leliebloemen zijn al enkele weken redelijk tot goed. En dat geeft de burger moed, want een substantieel deel van de lelies wordt door de broeierij afgenomen, die mede dankzij de goede prijzen een aardig uitgangspunt heeft voor nieuwe inkopen.

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.