Home

Nieuws 403 x bekeken 1 reactie

Wijze bepalen mestproductie per dier staat nog niet vast

Den Haag – De wijze waarop in het nieuwe mestbeleid wordt bepaald hoeveel mineralen een dier produceert staat nog niet vast.

Dat meldt het ministerie van landbouw. De bepaling is onderdeel van de verdere uitwerking van de mestvisie die de ministeries van landbouw en milieu hebben gepresenteerd.

Bij het bepalen van de mestexcretie van dieren wordt onder andere gekeken naar een volledig forfaitaire variant en varianten waarbij op meer bedrijfsspecifieke wijze de mestproductie wordt vastgesteld.

De bepaling van de mestproductie is van belang om te bepalen of een bedrijf een mineralenoverschot heeft op bedrijfsniveau. In het nieuwe plan wordt mestverwerking verplicht voor bedrijven die meer mineralen produceren dan dat ze kwijt kunnen op eigen land.

Voor de hoeveelheid mest die mag worden aangewend, houdt staatssecretaris Henk Bleker vast aan het gebruiksnormenstelsel. Inzet hierbij is dat de gebruiksnormen niet verder worden verlaagd na 2013. ”Aanscherping van milieueisen zal alleen daar gelden waar dat echt nodig is”, aldus Bleker.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Het is toch wat. Al jaren worden er miljoenen uitgegeven voor "onderzoek" en nu moet er alweer bepaald worden wat de mestproductie is. Ik heb sterk de indruk dat er weer een en ander moet worden weggewerkt. Fosfortair, verfijnd, bedrijfsniveau, weer een handreiking, bergen, gaten, tekorten...Mensen stop met die onzin, luister eens naar Henk van der Pol en stop met die mest"deskundigen" als Oenema, Tamminga, en alle andere nitwitten.

Of registreer je om te kunnen reageren.