Home

Nieuws

Wetsvoorstel registratie uitzendbureaus naar de Kamer

Den Haag – Uitzendbureaus moeten vanaf 1 januari 2012 in het Handelsregister worden geregistreerd als uitzendbureau. Dat staat in het nieuwe wetsvoorstel voor uitzendbureaus van minister Henk Kamp van Sociale Zaken.

Wanneer uitzendbureaus niet staan geregistreerd krijgen ze een boete van 12.000 euro per werknemer. Bij herhaling volgt een boete van 24.000 euro per werknemers en bij een derde overtreding 36.000 euro per werknemer. Ook bedrijven die personeel inhuren van een niet-geregistreerd uitzendbureau krijgen een boete.

De registratieplicht voor uitzendbureaus is bedoeld om malafide uitzendbureaus en uitbuiting van werknemers aan te pakken. Opname in het handelsregister is een aanvulling op het certificeringssysteem in de uitzendbranche. Door de registratie wordt inzichtelijk wie eigenaar is van het bedrijf en welke werkzaamheden worden verricht.

In de eerste helft van 2011 werden 61 overtredingen geconstateerd bij 278 inspecties bij uitzendbureaus. Hierbij werd de Wet arbeid vreemdelingen, Wet minimumloon en de minimumvakantiebijslag overtreden.

In Nederland zijn 2.500 arbeidsbureaus gecertificeerd. Uit controles van de arbeidsinspectie blijkt dat onder andere in de tuinbouw en de bouwsector meermaals illegale arbeidsbureaus zijn aangetroffen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.