Home

Nieuws 5 reacties

Wetenschappers: Lobby verhindert groei voedselproductie

Edinburgh - Lobbygroepen die zich kanten tegen de toepassing van biotechnologie in de veredeling van landbouwgewassen, maken het Europa lastig om de voedselproductie te vergroten.

Dat stellen onderzoekers van de universiteiten van Edinburgh en Warwick. Volgens de wetenschappers zijn de Europese regels voor de toelating van genetisch gemodificeerde gewassen sinds de jaren tachtig minder democratisch geworden en minder gebaseerd op wetenschappelijk bewijs.

In een persbericht zeggen de onderzoekers dat machtige lobbygroepen die tegen gemodificeerde levensmiddelen zijn, de maatschappelijke acceptatie van de nieuwe technologieën in gevaar brengen. Dat is overigens ook het doel van die groeperingen.

Volgens de onderzoekers hebben tegenstanders van genetische manipulatie een overheersende rol in de besluitvorming in Europa. Daardoor zijn de regels in Europa strenger dan in de rest van de wereld.

Professor Joyce Tait van de universiteit van Edinburgh zegt dat "in een tijdperk waarin steeds meer mensen honger lijden en klimaatveranderingen de oogst in gevaar brengen, het systeem dat de toelating van genetisch gemanipuleerde gewassen regelt, meer zou moeten zijn gebaseerd op harde bewijzen en minder onder invloed van politiek gemotiveerde belangenorganisaties zou moeten staan."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Gentech heeft nog geen meer opbrengende gewassen doen ontstaan. De meeste gen technologie heeft tot nu toe alleen maar resistentie tegen chemie of schimmels en insecten opgeleverd. De commissie die hier pleit voor meer Gentech gewassen zou ki dan ook willen scharen onder Lobby groep. • no-profile-image

  arend II

  waarom zouden boeren nog langer tegen kostprijs produceren als de consumenten twee keer per jaar op vakantie gaan in het buitenland...

 • no-profile-image

  Arend II geen idee. Ik weet wel dat er boeren zijn die hier maar één antwoord op hebben; "Ik stop met deze race en ga nu zelf op vakantie".

 • no-profile-image

  Ik kan me daar helemmal in vinden

  Lig net in Oostenrijk van het Landschap te geniete!

 • no-profile-image

  Joyce Tait kan wel hebben over het tegen houden ven genetisch gemanipuleerd product, maar ondertussen de eventuele voordelen niet noemen. Waarom zullen we dan aan dergelijke onzin dan toegeven?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.