Home

Nieuws

Werkstraf geëist tegen ’spil in runderfraude’

Leeuwarden – Een 64-jarige dierenarts uit het Friese Wommels hangt een werkstraf van 240 uur boven het hoofd, vanwege zijn aandeel in omvangrijke fraude bij de export van runderen. De dierenarts is al gestraft door het veterinair tuchtcollege met een ontzetting uit het ambt en een boete van 7.600 euro.

Tijdens de zitting werd de man aangeduid als spil in de fraudezaak. De dierenartspraktijk in Wommels waarvoor hij werkte heeft vervolging afgekocht door de aangeboden schikking van 15.000 euro te betalen.

De dierenarts erkende dinsdag voor de rechtbank in Leeuwarden dat hij zich heeft laten overhalen tot het verwisselen van bloedmonsters, met het doel om bij de testuitslagen te zorgen voor gunstige uitslagen. Hij zegt dat aanvankelijk de praktijk werd toegepast voor de export van runderen naar Rusland, waarbij de voorwaarde van de kant van de dierenartsen was dat de dieren waarvoor een valse uitslag werd geregeld, geen onderdeel zouden uitmaken van de groep uitgevoerde dieren.

Later kwam volgens de dierenarts het verzoek van een exporteur om de praktijk ook toe te passen voor dieren die wel geëxporteerd werden. ”Daarbij zijn we echt over de schreef gegaan”, aldus de dierenarts.

Zijn advocaat zegt dat de rechten van de dierenarts zijn geschonden, omdat hij tijdens de ondervragingen geen toegang had tot zijn advocaat. Zij vroeg vrijspraak.

Zie ook:
Werkstraf geëist tegen medewerker Schaap
Directeur firma Schaap: personeel handelde op eigen initiatief bij fraude
Eis: 150.000 euro boete voor exportbedrijf

Of registreer je om te kunnen reageren.