Home

Nieuws 255 x bekeken

Waterschapslasten boeren Delfland naar beneden

Den Haag – De waterschapslasten voor boeren in Delfland gaan omlaag. Dat heeft Staatssecretaris Joop Atsma van Infrastructuur en Milieu in overleg met de Unie van Waterschappen, LTO en de gemeente Midden-Delfland afgesproken.

Boeren met de te hoge waterschapslasten worden tegemoet gekomen. Dit gebeurt door de voorgenomen wijziging in het systeem van de waterschapsbelastingen te vervroegen. De wijziging van de wet wordt door Atsma met een jaar vervroegd van 2014 naar 2013.

Het hoogheemraadschap van Delfland gaat daarop vooruitlopend de lasten voor de boeren in 2012 al omlaag brengen. Dit doet het waterschap door gebruik te maken van de reserves die specifiek voor de categorie ongebouwd zijn.

LTO bood Atsma in augustus een petitie aan over de te hoge waterschapslasten in het gebied. De boeren in Delfland betalen de hoge waterschapslasten in verband met de grote hoeveelheid infrastructurele werken in het gebied. De lasten hiervan worden bij de categorie ongebouwd, en dus op de boeren, neergelegd. Sinds 2009 is het systeem van waterschapslasten aangepast, waardoor de tarieven worden vastgesteld aan de hand van de verhouding tussen de totale waarden van ongebouwd, gebouwd en natuur.

Partijen bekijken al sinds de invoering van het gemoderniseerde belastingsysteem naar mogelijkheden om deze zogenoemde weeffout te herstellen. Dit bleek echter niet mogelijk zonder aanpassing van de wet. Staatssecretaris Atsma heeft nu met LTO en UVW afgesproken de wetswijziging zo snel mogelijk naar de Tweede Kamer en de Raad van State te sturen met als doel de verandering al op 1 januari 2013 door te voeren.

LTO heeft becijferd dat agrariërs door de bestaande kostentoedeling de afgelopen drie jaar al meer dan 180 miljoen euro teveel betaald aan waterschapslasten.

LTO reageert positief op het besluit van Atsma. ”Hiermee is een begin van een oplossing in zicht. Deze staatssecretaris blijkt wel gewicht in de schaal te willen leggen om dit probleem op te lossen”, aldus een woordvoerder van LTO.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.