Home

Nieuws 188 x bekeken

Wageningen en Harvard proberen melkruzie te sussen

Wageningen – Onderzoekers van Wageningen Universiteit en de Amerikaanse Harvard University praten vandaag over de uitlatingen van de Amerikaanse voedingswetenschapper Walter Willett.

Willet trok publiekelijk conclusies in twijfel van een wetenschappelijke publicatie, waarvan hij zelf mede-auteur is. Volgens het artikel lijkt er een verband te bestaan tussen de consumptie van melk en het risico op hart- en vaatziekten. Meer melkconsumptie maakt het risico kleiner, lijkt uit de gegevens naar boven te komen.
Het artikel was gebaseerd op onderzoek van de Wageningse onderzoeker Sabita Soedamah-Muthu, die een groot aantal studies op een rij zette om te kijken maar een mogelijk verband tussen hart- en vaatziekten en de consumptie van melk.
Dat een onderzoeker publiekelijk afstand neemt van een wetenschappelijke publicatie, waarvan hijzelf mede auteur is, is in wetenschappelijke kringen ongebruikelijk. In Wageningen is de stofkam nog opnieuw door het onderzoek gehaald, om na te gaan of de conclusies wel gestaafd worden door de statistische gegevens. Die extra controle bevestigde de geconstateerde bevindingen.
Doel van het overleg tussen Wageningen en Harvard is om met een gezamenlijke verklaring te komen om de kou uit de lucht te halen.

Of registreer je om te kunnen reageren.