Home

Nieuws

'WTO moet naar andere overlegstructuur'

Genève - Lidstaten van de WTO moeten erkennen dat de onderhandelingen voor een nieuw wereldhandelsverdrag zich op dood spoor bevinden.

Dat heeft de Amerikaanse WTO-ambassadeur Michael Punke volgens persbureau Reuters gezegd. Volgens Punke is het tijd voor een nieuwe overlegstructuur. Punke deed de uitspraak tijdens een hoorzitting met Amerikaanse congresleden, waarbij Punke zijn nominatie voor behoud van het ambassadeurschap verdedigde. De zogeheten Doha-onderhandelingen begon in 2001. Het doel was de onderhandelingen sneller dan de vorige ronde, die 8 jaar in beslag nam. Nu, 10 jaar later, is van deze wens niets terechtgekomen.

Het feit is volgens critici cynisch omdat de ronde in het teken staat van marktopening van rijke landen voor ontwikkelingslanden. Punke stelt daarentegen dat ontwikkelingslanden met snel groeiende economieën, te denken valt aan China en India, meer bereid moeten zijn ook hun markten te openen.

Punke zei tijdens de hoorzitting vol dat 'geen deal' wat hem betreft beter is dan een 'slechte deal'. Punke denkt dat in december tijdens een tweejaarlijkse ministeriële top in Genève beslissingen worden genomen over de toekomst van de WTO-onderhandelingen.

Eerder is geopperd door directeur-generaal Pascal Lamy van de WTO dat een deelakkoord nog dit jaar mogelijk is, maar volgens analisten staan alle seinen op rood. In een deelakkoord zouden de allerarmste landen meer mogelijkheden krijgen te exporteren naar het Westen.

De VS is echter tegen, vooral omdat de katoenlobby concurrentie uit Afrika vreest. Voor de EU, dat de allerarmste landen (de zogeheten Least-developed countries of LDC’s) reeds vrije toegang verleend, zou een dergelijke deal geen betekenis hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.