Home

Nieuws 392 x bekeken 3 reacties

WHO komt met actieplan antibiotica

Bakoe – De wereldgezondheidsorganistatie (WHO) wil aan de slag om de resistentie tegen antibiotica bij mensen te bestrijden.

Het actieplan is nodig omdat steeds meer bacteriën resistent worden voor allerlei antibiotica. Dit is grotendeels te wijten aan de veehouderij, waar in veel landen heel veel antibiotica gebruikt wordt.

Dat de WHO de resistentie effectief wil aanpakken, hebben de vertegenwoordigers van 53 WHO-lidstaten afgesproken op een vergadering in Azerbeidzjan. Het Strategisch Actieplan is ontwikkeld door het WHO Regionaal Kantoor voor Europa, na uitvoerig overleg met deskundigen en politici en gebaseerd op het meest recente onderzoek.

Volgens de WHO kan er in veel Europese landen nog veel antibiotica zonder recept worden gekocht. Ook wordt er volgens de WHO nog te veel en te snel antibiotica bij mensen toegediend.

”We weten dat het tijd is om te handelen. Resistentie tegen antibiotica heeft een ongekend niveau bereikt en nieuwe antibiotica zullen niet snel genoeg beschikbaar zijn”, zegt WHO Regional Director voor Europa, Zsuzsanna Jakab. ”Hoewel veel Europese landen goed bezig zijn om de resistentie terug te dringen vinden we het toch nodig om met een actieplan te komen” volgens Jakab.

In het gepresenteerde actieplan worden zeven belangrijke speerpunten genoemd. De belangrijkste thema’s waar de WHO aan wil werken zijn sectoroverschrijdende nationale coördinatie voor de beheersing van antimicrobiële resistentie, epidemiologische bewaking van resistentie tegen antibiotica en antibiotica consumptie en het ontwikkelen van strategieën voor een rationeel gebruik van antibiotica en een verhoogde controle van de consumptie.

Volgens schattingen krijgen elk jaar meer dan 25,000 mensen in de Europese Unie te maken met een infectie veroorzaakt door antibiotica-resistente bacteriën. De meeste infecties vinden plaats in het ziekenhuis.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Dit doet me denken aan de splinter en de balk.Kan het ook zo zijn dat DE sleutel toch in de eerste plaats ligt bij antibiotica producent ligt. Het resultaat van telage dosering en kwaliteit is resistentie en ........Kassa.

 • no-profile-image

  Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik

  'Volgens schattingen krijgen elk jaar meer dan 25,000 mensen in de Europese Unie te maken met een infectie veroorzaakt door antibiotica-resistente bacteriën.' Beste redactie: de WHO spreekt over 25.000 doden per jaar, niet over 25.000 besmettingen.

 • no-profile-image

  Het WHO kan resistentie makkelijker verhelpen door vanuit de resistentie te handelen. Resistentie ontstaat (mede) door foutief medicijn gebruik, verkeerde inzet als door te kort en te weinig gebruik. Door resistentie te beperken/voorkomen maakt het makkelijker om een volgende behandeling goed te laten verlopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.