Home

Nieuws 171 x bekeken 1 reactie

Vrijwel zeker wolf in Nederland gezien

Duiven – Het is voor 95 procent zeker dat er vorig weekeinde een wolf heeft rondgelopen in de omgeving van Duiven in Gelderland.

Verschillende mensen hebben het dier gefotografeerd. Duitse wolvendeskundigen zijn er op grond van enkele van die foto’s vrijwel zeker van dat het echt om een wolf gaat.

Dat heeft een woordvoerster van ARK Natuurontwikkeling vrijdag gezegd. Het was al bekend dat er in Duitsland vrij dicht bij de Nederlandse grens enkele roedels wolven leven.

Ecoloog en wolvenkenner Leo Linnartz van ARK denkt dat het om een zwerver gaat, die op zoek naar een nieuw territorium de grens is overgestoken. Dat zou volgens hem ook verklaren waarom er ondanks intensief speurwerk geen andere sporen van het dier bij Duiven zijn aangetroffen. "Een wolf markeert zijn territorium met veel keutels op duidelijk zichtbare plekken. Een zwerver laat onderweg af en toe iets vallen en dan moet dat maar net daar in de buurt zijn.''

Een zwervende wolf leeft volgens Linnartz in een gebied van 200 tot 300 vierkante kilometer en legt per dag wel 50 kilometer af. Het is goed mogelijk dat de wolf weer is teruggezworven naar Duitsland, aangezien de polderomgeving van Duiven niet echt geschikt is voor wolven. "Deze beesten hebben graag een halfopen landschap, begrensd met dichte bossen zoals het Reichswald in Duitsland. Daar leven zwijnen, reeën en herten, dus genoeg te eten, en ze kunnen er holen graven om hun jongen te verbergen. De Veluwe is bijvoorbeeld ook een geschikt gebied.''

ARK en de Duitse wolvendeskundigen roepen mensen die foto's hebben gemaakt op om die in te leveren. Wie denkt na vorig weekeinde een loslopende wolf in die omgeving te hebben gezien, kan zich ook melden. "Zodra we over vervolgwaarnemingen beschikken is het alle hens aan dek. Dan gaan we met alle mogelijke deskundigheid dat gebied helemaal uitkammen'', aldus Linnartz.

Eén reactie

  • no-profile-image

    d'r lopen er hier genoeg, kijk maar naar de graai cultuur
    nl geldwolven

Of registreer je om te kunnen reageren.