Home

Nieuws

Vrijhandelsakkoord EU en Oekraïne mogelijk vertraagd

Brussel – Een vrijhandelsverdrag tussen de EU en Oekraïne wordt mogelijk vertraagd door een rechtszaak tegen de oud-premier van Oekraïne, Julia Tymoshenko. Onderdeel van het akkoord is de verbetering van de democratie en het rechtssysteem in Oekraïne. Dat meldt een bron dichtbij de onderhandelingen.

Volgens de aanklagers heeft de politica tijdens haar premierschap haar positie misbruikt. De wettigheid van het verdrag dat onder haar bewind is gesloten, staat niet ter discussie. De huidige president, Viktor Janoekowitsch, is voorstander van het verdrag, omdat het de graanexport naar de EU kan bevorderen. De importheffingen van de EU zijn nu niet erg hoog, maar kosten exporteurs wel geld.

De Europese Commissie kan de economische deal ook zonder toestemming van de 27 parlementen van de EU aannemen. Aan het handelsakkoord is echter ook een politiek akkoord gekoppeld. Oekraïne zou de democratie en een modern rechtssysteem volgens het akkoord beloven te respecteren. Over dit akkoord moeten alle nationale parlementen wel stemmen.

Duitsland zegt te vrezen dat de rechtzaak tegen Tymoshenko aantoont dat Oekraïne nog niet aan de beloofde standaarden voldoet. Er wordt gespeculeerd dat de twee deals uit elkaar moeten worden getrokken.

De EU exporteerde in 2009 voor 13,9 miljard euro naar Oekraïne. De EU importeerde voor 7,9 miljard euro uit Oekraïne. De EU was lansbreker voor de Oekraïense toetreding tot de WTO in 2008.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.