Home

Nieuws 225 x bekeken

Vossenlintworm komt zeer sporadisch voor

De vossenlintworm komt in het gebied langs de Duitse grens zeer sporadisch voor. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM.

In een artikel in het blad De Jager schrijft onderzoeker Joke van der Giessen dat maximaal 1,7 procent van de vossen in de grensstreek de voor mensen gevaarlijke parasiet bij zich draagt. Het risico voor de mens om besmet te raken is daarmee erg klein, concludeert ze.

De lintworm veroorzaakt een ernstige leveraandoening. Voor het onderzoek zijn 260 vossen onderzocht in een strook van 15 kilometer langs de grens vanaf Groningen tot aan Zuid-Limburg. In het uiterste Noordoosten en Zuidoosten komt de parasiet wel meer voor, evenals in Duitsland.

Tien jaar geleden werd in Nederland de parasiet voor het eerst aangetroffen in Nederland.

Of registreer je om te kunnen reageren.