Home

Nieuws 240 x bekeken

Voor- en najaar samen in keuringszaal

Lisse – In de keuringszaal bij de CNB in Lisse ontmoeten deze week het voor- en najaar elkaar.

Het najaar is vertegenwoordigd door onder andere veel variëteiten van Colchicum en het voorjaar door een prachtige en sterk geurende inzending hyacinten van J.S. Pennings. De inzender is er in geslaagd om door te remmen enkele goed tot zeer goed bloeiende cultivars te produceren, waaronder de lichtblauwe Hyacinthus ‘Blue Eyes’ (foto).

Deze forse hyacint met een wit hart in de bloemnagel is betrekkelijk nieuw. Er wordt minder dan een halve hectare van geteeld. Vol is de bloei van de getoonde witte H. ‘Aioles’, licht purper H. ‘Top Hit’ en mooi rood de aloude H. ‘Jan Bos’ waarvan zo’n dikke 53 hectare wordt geteeld.

Mooi van kwaliteit is de door Pennings geshowde witte H. ‘White Pearl’ (inmiddels al ruim 119 hectare) en sterk geel H. ‘Yellow Queen’, die eveneens toe het nieuwe sortiment behoort. Pennings showt nog meer voorjaar, in de vorm van en zaailing van Narcissus triandus.

En ook dat is op een buitengewoon tijdstip, maar met een verklaring. De bollen van deze narcis komen namelijk uit Nieuw Zeeland waar ze nu volop boeien. De naar Nederland gebrachte producten acclimatiseren nu en zullen hier (zonder behandeling) een volgend keer in het voorjaar bloeien.

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.